VITAMIN B COMPLEX

By | 16/09/2014


VITAMIN B COMPLEX SHAKLEE

Perbezaan Shaklee :-



Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama didunia dengan kadar kebolehan serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semula jadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintentik.

B complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B complex untuk mendapatkan kesimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem percernaan. Oleh itu adalah sangat penting untuk kita mengambil B complex setiap hari.


Shaklee B complex will not cause rosary fungus or infected active yeast bacteria like B complex extract freom beer yeast.



Vitamin B Penting untuk Kesihatan yang baik


Adakah anda mendapat vitamin B yang mencukupi? Tekanan harian, tabiat pemakanan yang tidak sihat dan sesetengah bahan ubatan boleh meningkatkan risiko kekurangan bekalan vitamin B anda. Justeru itu, vitamin B merupakan keperluan asas dalam diet sihat kita.

Vitamin B yang Lengkap dan Seimbang


B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.


•     B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan 
      menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada 
       tenaga.*
•     Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel 
      darah merah di dalam tubuh.  Jumlah asid folik yang 
      mencukupi dalam diet harian membantu mencegah 
      kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang 
      kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu 
      tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.


Tanda – tanda Kekurangan B Complex
·                     Depresi
·                     Murung
·                     Insomnia
·                     Kurang selera makan
·                     Sembelit
·                     Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
·                     Kurang konsentrasi
·                     Mudah tersinggung
·                     Melemahkan sistem saraf
·                     Mengganggu fungsi otak
·                     Pembentukan abnormal sel.
·                     Kurang konsentrasi


KELEBIHAN B COMPLEX SECARA UMUM

1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.


KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK

1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA


1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.
  

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG

Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
Mencegah anemia (tekanan darah rendah).


Pernahkah anda mengambil vitamin B Complex Shaklee dan merasakan baunya sangat teruk dan meloyakan?

Sebenarnya bau pada B complex adalah satu petanda yang sangat bagus. Ini kerana ia memberi maksud bahawa B Complex Shaklee adalah B-Complex yang lengkap. Bahan yang menyebabkan bau kurang menyenangkan ialah Thiamin, salah satu komponen dalam vitamin B. Thiamin memberi bau kepada B complex, termasuklah bau kencing kerana ia larut air dan disingkir melalui kencing.

Vitamin Shaklee memang berbau kerana ia tidak mengandungi sebarang pewarna atau perisa. Tambahan pula ia adalah vitamin yang dihasilkan dari sumber natural.


Bila dicampur perisa dan pewarna, hilanglah identitinya sebagai vitamin natural.

Vitamin B Complex Shaklee juga memberi beberapa kesan seperti merasa panas, rasa haus, rasa lesu, sekiranya ia pertama kali anda mengambilnya. Jangan risau kerana ia adalah normal. Ia memberi mesej bahawa tubuh anda sedang berinteraksi dengan vitamin B complex tersebut.

Sekiranya anda mengalami perkara-perkara seperti di atas, bertenanglah dan minumlah air banyak-banyak.

Manakala untuk mengurangkan bau B-Complex Shaklee, anda disarankan menyimpan vitamin tersebut di dalam peti sejuk.

Jadi, ambillah Shaklee tanpa ragu2 kerana B complexnya adalah lengkap dan asli. Haruslah anda berhati2 sekiranya vitamin B complex jenis lain yang anda ambil tidak memberi kesan2 seperti rasa haus, dan kencing berwarna kuning serta berbau… Mungkin ia vitamin B yang tidak lengkap?




Bagaimana Memilih B Complex yang BAIK?
  1. Mengandungi kesemua 8 vitamin – B1, B2, B3, B5, B6, B12 dan asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA ( kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)
  2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik & biotin
  3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 & B12 tidak terlalu besar
  4. Elakkan pengambilan B Complex yang menawarkan rumusan larut air ( sustain release)





Yusni Hj Yusof
Shaklee Independent Distributor [ SID 953869 ]
#HP 012 6608037 | email : ashrin149@gmail.com






Anda MIGRAIN?

Kebaikan B Complex untuk Migrain

Migrain dan sakit kepala ini antara masalah yang sering diutarakan. ‘ aku  ada masalah sakit kepala. Migraine. Shaklee ada jual ubat migrain tak?’ He!5 shaklee tak jual ubat tapi Shaklee jual makanan tambahan =  multivitamin.

Kalau nak ikut jalan singkat senang je telan je panadol atau painkiller reda migrain tu, tapi untuk jangkamasa panjang kene renungkan kesannye terhadap kesihatan. Bukanlah paksaan ambik vitamin Shaklee tapi ianya sekadar satu alternatif , apa2 pun kita kene tahu punca migrain yang dihadapi.

Jomm baca seterusnya..

Sakit kepala adalah gejala biasa yang berlaku pada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori
     Sakit kepala kerana tekanan
     Sakit kepala kerana signus
     Sakit kepala kerana Migrain
Sakit kepala kerana tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk boleh menyebabkan sakit kepala. Ia  juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba2 contohnya dari kawasan redup, tiba2 masuk ke kawasan panas dsbgnya.
Sakit kepala sinus disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.
Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migraine. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:-

v   Kekurangan zat dan nutrisi :-

v   Factor keturunan
v   Kesan dari pengambilan ubat2an
v   Wanita yang mengalami haid atau pra- haid
v   Terlalu banyak mengambil kafein
v   Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat
     Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung. Pengambilan ubat2an boleh mendatangkan risiko terhadap kesihatan untuk  jangka panjang. Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplemen natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.
Kenapa supplemen lebih baik dari ubat? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. Berbeza dengan ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.
Supplemen/vitamin yang sesuai untuk merawat Migrain ialah :-

ü  B COMPLEX – Vitamin B2 (Riboflavin) dan vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang migrain, tapi juga mencegah penyakit2 lain seperti depresi, strok dan sebagainya. Bagi penderita migrain anda hendaklah mengetahui penyebab2 yang boleh menjadikan anda diserang migrain. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena jaga pemakanan anda. Begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti luar rumah dsbgnya.
   
  OSTEMATRIX –  (kalsium, magnesium, vitamin D)- Ostematrix Shaklee mengandungi Kalsium, Magnesium, Vitamin D, yang mana kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar dari membrane dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga  mengurangkan kadar kolestrol dalam darah. Magnesium pula penting untuk metabolism kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dbuat ke atas Magnesium, didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya. Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh dan boleh tertinggal sebagau bau dalam ginjal atau pundi kencing.
Dan timbangkan tentang mengambil supplemen/vitamin sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ianya pasti lebih baik dari makain ubat berasaskan dadah secara berterusan..

B complex Shaklee mengandungi 120 kapsul
Pengambilan sehari sebiji sahaja
Tempoh penggunaan selama 4 bulan
Harga sebiji vitamin B complex Shaklee tuk sehari RM 0.36 sen
Murah dan berbaloi



Yusni Hj Yusof
Shaklee Independent Distributor [ SID 953869 ]
#HP 012 6608037 | email : ashrin149@gmail.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *